Tuingeloven

De een raakt in vervoering bij het zien van de rode vrucht van de kardinaalsmuts. Een vrucht met paarse of oranje zaden. Een ander ziet dat niet, maar is diep onder de indruk van een orchidee. Begrip voor elkaar hebben deze verschillende liefhebbers niet vaak.
En op gemengde bijeenkomsten worden harde woorden gewisseld. Heb toch eens een beetje meer respect voor het geloof van een ander, denk ik vaak. En dat overkomt me ook weer als ik door een tuin wandel en gesprekken van anderen opvang.

Loop ik door een prachtige tuin vol inheemse planten en met veel vogels en insecten dan vang ik vaak op: “Wat een rommeltje. Dat je zo’n tuin openstelt”. Ook kom ik regelmatig in een tuin waar geen onkruid te vinden is en dan vang ik op: “Ja zeg, dat kan ik ook, hier zijn ze flink met de gifspuit rond geweest”. Ook is de bezitter van een vijvertuin de ontvanger van veel kritiek: “Jee, wat een troebel water”, of “nou zeg die vissen kunnen geen kant op, deze vijver staat veel te vol met planten”. De liefhebber van kuipplanten wordt uitgelachen: “Je moet wel gek zijn, om ieder jaar die 1000 potten naar binnen of buiten te slepen”. Of “wat een onechte tuin zeg”. (Was ik dat?) Het is nooit goed.

Net als in de echte wereld zijn er verschillende (tuin)geloven. En net als in de echte wereld zijn we het nooit met elkaar eens.

 

Terwijl voor al die verschillende geloven de tuin vaak zoveel meer is, dan een lapje grond waarop je plantjes zet.
Gestresste mensen komen weer helemaal tot rust na een middagje tuinieren.
De Burn-out wordt er compleet uitgespit.
Praat eens rustig met de planten en dan kan zo’n middag je zelfs leren om de hele wereld te relativeren.

Wanneer wij als tuinliefhebbers laten zien dat het ook vredelievender kan, dan dragen wij ons steentje bij aan een betere wereld.
Er is één bloem die het in zich heeft om al die geloven te verbinden. ‘DE ROOS’. Deze, al duizenden jaren oude, bloem is in de hele wereld geliefd. (De bloem, ik heb het niet over blad en doornen, want…!).
Iedereen van goede wil spelt een corsage op (die zijn ook nog eens helemaal in op het moment). En zo dragen we uit dat we respect voor elkaars overtuiging hebben. Zeg het met bloemen, de bijdrage van tuin en natuurliefhebbers tot een vrolijker en misschien zelfs veiliger wereld.


Attendering op nieuwe blogs

Wilt u automatisch een mailtje krijgen als Marjan Sorgdrager weer een nieuwe blog heeft geschreven?
Vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.
Naam:
E-mail: