Tips

Handig om te weten

Fruitboom
Een hoogstamfruitboom is romantisch. Maar ook handig, want onder de hoge kroon is het makkelijk grasmaaien.
Tuinkamer
Hiermee creëer je beslotenheid, wat vooral in een grote tuin prettig kan zijn. Omring de tuinkamer met hoge hagen. 

Meer tips »

Vroege Vogels: Tuinreservaat

In de Tuin vol woorden/ Tuinerij  zijn opnames gemaakt voor Vara's Vroege Vogels. De tuin is uitgeroepen tot één van de Tuinreservaten van ons land. 

Uw tuin een Tuinreservaat? Ga naar www.vroegevogels.vara.nl

Groen als gras

Vaak kom je in het voorjaar tot de ontdekking dat het gazon een opknapbeurt nodig heeft, en vaak zal dan de gedachte: “Ik gooi die hele mat eruit en begin opnieuw”,  door je hoofd spelen. Niet doen want het helpt echt niet zo veel.
verder lezen »

Tuin op de korrel

Snoeien, spitten, sjouwen kost heel wat energie, vooral in een grote tuin. Tuinieren verbetert je conditie zichtbaar! Zorg wel voor een goede werkhouding. Spit met een rechte rug en neem regelmatig een pauze waarin je je spieren losschudt. Laad de kruiwagen niet te zwaar, loop liever een keertje extra. Zo nu en dan even een sprintje trekken is heerlijk, vooral als door het najaarszonnetje de zuurstofopname lijkt te verdubbelen. Moet je op de knieën, zorg voor bescherming, natte koude grond veroorzaakt vervelende reumatische klachten. (Stratenmakers) kniebeschermers zijn ideale tuinattributen.

De vochtige tuin

Vergeet rozen en lavendel, maar ook zonder deze planten kan de tuin een paradijselijk oord worden. Gebruik zoveel mogelijk moeras en oeverplanten in de vochtige tuin. Grootbladige planten als Rodgersia en Darmera peltata zijn prachtig. Of kies voor de geurige watermunt. Lobelia en Irissoorten brengen volop kleur in die waterige tuin.
Maak de natuur niet tot vijand, maak er samen iets moois van.

De moeite waard

Bostuinplant Trillium en Blaasspirea (Physocarpus opulifolius) zijn aanraders voor de tuin.

Lees verder »

Kweektuin op zonnige plek

Hoewel een kas handig is om planten over te houden en tere zaden op te kweken, is een kweektuin voor veel planten een alternatief. De planten die je gedurende het jaar wilt uitplanten in de tuin, kunnen hierin goed worden ‘bewaard’.
Natuurlijk richt je de kweektuin in op een zonnig tuingedeelte, zodat de jonge planten van zo veel mogelijk zon kunnen profiteren.

Tuinhulp nodig?

Tuinhulp nodig? Plaats een advertentie bij de supermarkt en er zal vast een scholier reageren. Je leidt de jonge tuinhulp op waardoor het bijbaantje niet alleen geld maar even zoveel plezier oplevert.
Een prima ‘zaaibed’ voor nieuw tuinbloed.