Met voorjaarsbollen langer van de tuin genieten

Met voorjaarsbollen van de tuin genieten.

Bollen in februari

Het is een heel bijzonder jaar, niet alleen door onze worstelingen met Corona, ook de natuur laat zich van een bijzondere kant zien. Eerst heel veel regen en toen van de één op andere dag, strakblauwe luchten en zon, heel veel zon.

 

In mijn bostuin heb ik een ‘border’ apart gehouden voor de sneeuwklokjes, en daardoor begon mijn tuinseizoen al op 1 januari van dit jaar. Langzaam, het was nog koud veranderden de groene puntjes in bloemen en nog in de bloeiweken kwam ook het speenkruid op. Laagblijvend frisgroene bladpolletjes  stonden naast de sneeuwklokjes en het liet ook al  voorzichtig hier en daar een gele sterbloem zien, om na de volle bloei van de sneeuwklokjes de hele border geel te kleuren.

Dat was niet alles, er stonden alweer opvolgers klaar,  in de bosborder heb ik ook blauwe krokussen geplant, en Narcisje Tête à Tête plant ik altijd na zijn potleven in de tuin uit. Ook deze kwamen al vroeg in bloei.

Gelukkig mocht ik elke keer wekenlang van de kleurenpracht genieten en ben ik half maart tien weken verder.

Tijd voor weer een metamorfose.  Langzaamaan nam het frisse blad van Daslook de tuin over en zag ik, goed kijken,  de zachtblauwe bosanemoontjes . Met hier een daar een pronte blauwe hyacint (ook een gewezen potbol).

Oh wat sta ik iedere ochtend te genieten. Het gaat nu hard en vanaf begin april sta ik iedere ochtend gebiologeerd te kijken naar al de pracht die zich steeds maar weer ontvouwd. Als ik dit schrijf is het de laatste dag van april en op het moment, dus vier maanden nadat ik de eerste puntjes zag en begon te genieten, bloeien in de border zachtgele tulpen, blauwe boshyacinten en, zodra de zon sterk genoeg is, openen de bloemen van het vogelmelk zich ook. Daartussen als ondeugende kwajongens het Japans duizendknoop dat dagelijks met zo’n twintig centimeter groeit en vanmorgen als  groen rode speren een meter boven  de tulpen uitstaken.  Het is één feest in de tuin.

Zodra het blad van deze laatste zich ontvouwt valt de bosborder in de schaduw, trekken alle bolletjes zich terug en maken zich klaar voor een volgend seizoen.

 

Bollen in de tuin, zonder zou ik niet meer kunnen, wat kleuren zij mijn winter.

 

Hieronder nog de officiële namen van de bollen in mijn bosborder. De meeste zijn geplant andere zijn spontaan opgekomen.

 

Marjan Sorgdrager

van Marjan’s Tuinerij in Koekange

 

Anemone nemorosa 'Robinsoniana' – Anemoon (wortelstokje)

Allium ursinum – Daslook (bol)

Galanthus (diverse soorten en cultivars) Sneeuwklokje (bol)

Narcis ‘Tête à Tête’ (bol)

Tulipa ‘Pays Bas’(bol)

Hyacint ‘Delfts Blauw’ (bol)

Hyacinthoides hispanica blauw (bol)

Ornithogalum umbellatum – vogelmelk (bol)

Vicaria Verna – Speenkruid (knolletje)


Attendering op nieuwe blogs

Wilt u automatisch een mailtje krijgen als Marjan Sorgdrager weer een nieuwe blog heeft geschreven?
Vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.
Naam:
E-mail: