Begonia, een ouderwetse liefde

Begonia

Grappig, de laatste weken lees ik in allerlei tuinbladen en op tuinTV over de Begonia. Leuk dat meer tuiniers mijn op het moment favoriete plant weer mooi vinden. Want jarenlang is onze tuingeneratie er diep van doordrongen geweest dat de Begonia toch echt niet kon.  De plant stond in alle tuinen en jarenlang zijn planten waar ‘oubollig’ voor stond in het verdomhoekje gezet.

Van een slecht bloeiend voortuintje heb ik een groot terras gemaakt, (ik wilde wel eens wat anders), maar het zag er wel erg kaal toen dit klaar was. Op tuinreis in Engeland had de schoonheid van het pottenterras op Great Dixter:  www.greatdixter.co.uk  me compleet overrompeld en ik dacht aan niets anders. Jaren geleden mocht ik eens een stuk schrijven over Begonia ‘Bonfire’ en werd eigenlijk toen al gegrepen door de veelzijdigheid van die plant.  Op zoek naar eenjarigen kwam ik (in juli) op een daarin gespecialiseerde kwekerij en keek mijn ogen uit. Ik moest even iets wegslikken, maar kon toen alleen maar diep zuchten en constateren dat de begonia’s totaal niet oubollig waren. Ze zijn er in zoveel kleuren, van knal tot heel verfijnd, van decent hangplantje tot torenhoge struik (de groeiwijze is te vergelijken met de wonderboom Ricinus communis, maar ik dwaal af).

Ik heb een kwekerijkar gepakt en binnen no time stond deze vol met allemaal verschillende cultivars van de Begonia. Let dus wel even op wanneer je op jacht gaat waar je de planten neer wilt zetten, want het is wel zo verstandig om rekening te houden met; of ze gaan hangen, klein blijven of de lucht in gaan. Dat heb ik de eerste keer niet gedaan, en in oktober was er bijna geen ruimte meer om naar de voordeur te komen. Ik was zo perplex van hun schoonheid.

Ik heb schattige witjes gekocht, de meest ordinaire begonia en spotgoedkoop, en ze dicht aaneen in een hoge pot gezet. In oktober waren de planten 70 cm hoog en leken witte pilaren, die prachtig zouden staan bij  een entree, nog mooier dan een boeket rozen.

Ook nam ik boombegonia’s mee, wit en roze, met groen en met donker (bruin rood) blad. Ik zet ze in grote potten en ze krijgen ‘rijshout’ rondom en staan prachtig, in de schaduw van een groenblijvende heester.

Bij mij staan ze vooral in de (half)schaduw, in de volle zon, een plek die ik toch ook wel heb gezien  verbrandt het blad, vind ik.

Ik zet de planten in grote potten, 3 of 5 planten in 1 pot, in nieuwe potgrond en ze krijgen dan mestkorrels die het hele groeiseizoen werken. Natuurlijk krijgen ze water, maar niet teveel. Ik lees wel eens; ze vragen veel water, maar doe ik dat, dan rot de knol. Dus krijgen ze zelfs in de zomer zomaar eens twee welen lang geen water van mij.

Wil je wat meer weten en kijken naar de verschillende begonia’s. Ze zijn er zelfs winterhard. Google dan op Begonia, of knolbegonia, of begonia ‘Bonfire’. De verschillende bladkleuren zijn ook erg mooi.

 

Zo geniet ik al een jaar of drie van die prachtige planten; in de tuin of ‘swinters op het web.

Marjan Sorgdrager

Tuinerij van Marjan (v/h/ De Tuin vol Woorden) in Koekange.

www.bureautuinleven.nl

Ik ben bij de volgende kwekerijen geweest om Begonia’s te scoren.

Tuincentrum en ook zeer rijk gesorteerde eenjarige kwekerij Leyssenaar in Hollandscheveld; https://www.gardenmasterleijssenaar.nl/  Fuchsia, Geranium en eenjarigenkwekerij van de Velde in Heerde; https://www.kwekerijvandervelde.nl en natuurlijk Bert Visscher in Nijeveen; https://www.bertvisschervof.com