Absoluut vermijden in de tuin bij hete temperaturen, deze fout kan alles in gevaar brengen

De zomer brengt hitte en uitdagingen met zich mee voor onze geliefde tuinen. Maar één specifieke fout, vaak gemaakt door veel tuiniers, kan de gezondheid van uw planten tijdens de hete dagen in gevaar brengen. We onthullen hoe u deze veelvoorkomende valkuil met betrekking tot bewatering kunt vermijden, zodat u uw groene hoekje gedurende het hele zomerseizoen gezond kunt houden.

De fout om te vermijden bij het besproeien van planten

Wanneer het kwik stijgt, wordt het besproeien een delicate operatie voor de tuinier. Mark Lane, bekend om zijn expertise op dit gebied, waarschuwt voor een fout die vaak wordt gemaakt: het besproeien van planten in de volle zon. Wanneer de zonnestralen het water op de bladeren raken, kan dit brandwonden veroorzaken vergelijkbaar met het effect van een vergrootglas. Om dit te voorkomen, is het advies unaniem: geef de voorkeur aan de ochtend.

Inderdaad, het ochtend besproeien zorgt ervoor dat het water efficiënt wordt opgenomen door de wortels voordat de hitte het verdampingsproces aantast. Dit is de sleutel tot optimale bewatering, omdat het waterverlies minimaliseert terwijl de planten voldoende hydratatie krijgen om de hitte te kunnen doorstaan.

Bescherm uw tuin tegen de zomerse intensiteit

Naast verstandig besproeien, zijn er andere tips om uw planten te beschermen tegen de zomerse hitte. Het reflex om kwetsbare planten naar schaduwrijke gebieden te verplaatsen, kan veel teleurstelling voorkomen. Het wordt ook aanbevolen om lichte potten en materialen die geen hitte vasthouden, zoals terracotta, te kiezen om oververhitting van de wortels te voorkomen.

Nog een belangrijke bondgenoot is de mulch, die de grond bedekt en helpt bij het vasthouden van vocht na het besproeien, evenals het verminderen van de frequentie van benodigde bewatering. Bovendien beschermt het tegen ongewenst gras dat van de situatie wil profiteren!

Speciale zorg voor het gazon in de zomer

Het gazon vereist speciale aandacht tijdens de zomermaanden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, moet het niet worden verdrinkt in water. Overmatig besproeien kan leiden tot ondiepe wortels en ziektes. Pas ook de maaihoogte van uw grasmaaier aan om het gras iets langer te laten, dit helpt bij het beschermen van de grond tegen verdamping en behoudt vochtigheid.

Door deze bewaterings- en zorgprincipes te volgen, maximaliseert u de veerkracht van uw tuin tegen de aanvallen van de zomer. Houd uw ogen open voor meer tips en groei mee met het seizoen door een meester van de zomertuin te worden!

Startpagina » Tuin nieuws » Absoluut vermijden in de tuin bij hete temperaturen, deze fout kan alles in gevaar brengen