Is de mol echt vervelend voor mijn tuin?

Beste lezers en tuiniers, hier is een vraag die vaak het onderwerp is van onze tuindiscussies: is de mol een vriend of vijand van onze tuinen? Dit schattige kleine zoogdier, dat wijdverspreid is in Europa, intrigeert met zijn ondergrondse levensstijl en vormt vaak een uitdaging voor onze liefde voor een perfect gazon. In de volgende regels zullen we de paradoxen van de mol ontcijferen, waarbij we zowel de onverwachte voordelen als de methoden om met de nadelen om te gaan benadrukken.

De kenmerken van de mol

Verre van alleen maar een verstoring van de tuin, is de mol een klein zoogdier met een slank lichaam, ontworpen voor een voornamelijk ondergronds leven. Zijn brede gangen weven een echt web onder onze voeten. De mol graaft met zijn krachtige voorpoten om voedsel te zoeken en zichzelf te beschermen. Ondanks een beperkt gezichtsvermogen compenseert hij dit met een buitengewone gevoeligheid voor trillingen, waardoor hij zijn roofdieren en prooien kan detecteren.

De voordelen van de mol

Velen weten niet van het verbazingwekkende voordeel van de mol voor de tuinier: hij is een natuurlijke bondgenoot tegen schadelijke insecten. Sterker nog, zijn dieet bestaat voornamelijk uit deze kleine bodemplagen. Bovendien kunnen tuiniers profiteren van de verspreide aarde uit de molshopen om de kwaliteit van het gazon te verbeteren, waardoor de grond wordt verrijkt met fijn en losse aarde.

De nadelen van de mol

Desalniettemin kan de aanwezigheid van de mol ook nadelen met zich meebrengen. De bekende bergjes aarde, die de vorming van zijn gangen verraden, kunnen afbreuk doen aan de esthetiek van onze gazons en problemen veroorzaken voor de wortelgroenten in de moestuin. Het visuele effect en de verstoring van de wortels die door de gangen worden aangetast, kunnen tuiniers soms ongerust maken over hun tuin.

Hoe van mollen af ​​te komen

Bij hardnekkige tekenen van de aanwezigheid van een mol zijn er verschillende oplossingen. De eerste en meest aanbevolen is om een ​​beroep te doen op professionele mollenjagers, experts in zachte en effectieve eliminatie. Specifieke vallen kunnen ook worden gebruikt, zowel mechanisch als natuurlijk. Daarnaast kunnen het planten van afstotende planten of het plaatsen van een diepe afrastering rondom de groenten voorkomen dat mollen zich vestigen. En natuurlijk, de truc van de tuinman blijft: de aarde van de molshopen verspreiden om de structuur van de grond in uw tuin te verbeteren.

Samenvatting van de publicatie

Startpagina » Tuin nieuws » Is de mol echt vervelend voor mijn tuin?