Vijvertuin

Een heldere vijver

Via de zijkant van het huis loopt u naar de vijvertuin. In de royale vijver leven vooral kikkers, salamanders, waterslakken en torren. Het is heerlijk om hier een poosje heel stil te gaan zitten kijken. De groene kikkers zijn zo tam, dat ze pas wegspringen als je heel dichtbij komt. (Niet schrikken, ze doen niks!) De vijver is eigenlijk altijd helder, dat komt omdat er veel zuurstofplanten inzitten en geen vissen die de bodem kunnen omwoelen. Algen, kroos en overtollige zuurstofplanten haal ik in de zomer één keer per maand weg.
Vaak krijg ik vragen als: Mijn vijver is zo troebel etc.? Ik kan je aanraden om niet elke dag ieder blaadje uit de vijver te halen en te zorgen voor zuurstofplanten. Een filterinstallatie, fontein of pomp is totaal overbodig. Voldoende zuurstofplanten (Hoornblad, Veder- en Fonteinkruid) en waterslakken zorgen voor het biologisch evenwicht.
Een graspaadje meandert door deze tuin langs weer tientallen vaste planten. Let eens op de grote verscheidenheid aan tuingeraniums in de tuin!
Het paadje loopt langs een rommelhoekje met compostbult naar het bos. U kunt de rommelhoek ook vermijden door aan de andere kant van de schuur langs, het bos in te lopen. Loop in dat geval tussen ligusterhaag en de boom Cornus kousa door.