De Vlier, mijn vriend


Rode Vlier in bloei Sambucus nigra Thundercloud

 Plooibaar

 

 

De Vlier is een sierlijke boom/struik die tegenwoordig te vaak niet helemaal au serieux wordt genomen. En in het beplantingsplan voor een moderne of kleinere tuin wordt genegeerd. Waarom eigenlijk? De vlier (Sambucus) is een plant die je kunt vormen/snoeien tot iedere gewenste afmeting. Wil je een snelgroeiende afscheiding met de straat/buren, dan is de vlier daarvoor heel geschikt. Jaarlijks terugsnoeien zorgt ervoor dat de plant terugkomt met tot 2 meter lange scheuten. Maar ook kun je de vlier fraai opkweken tot lieflijk klein boompje met lekker geurende grote witte bloemschermen in het voorjaar en met dikke trossen zwarte bessen in het najaar. Zo is de vlier op haar mooist.

Vlier is een magische boom, hij werd in de buurt van het huis geplant om boze geesten te weren (de veroorzakers van ziektes in de ogen van onze voorouders). Zo onontwikkeld als wij soms wel eens denken waren de voorouders echt niet want na onderzoek is gebleken dat vlierbessen (vol vit. A en C.) en vlierbloesem (o.a. bloedreinigend en als huidlotion) zinvolle middelen zijn als je verkouden bent. Dus plant je vlakbij huis een vlier dan hoef je voor de remedie tegen verkoudheid niet naar de apotheek.

Van de bloemen zijn trouwens ook lekkere drankjes te maken. Vlierbloesemchampagne en siroop zijn beiden heerlijk verfrissend op warme dagen. Kijk voor recepten maar eens op www.annetanne.be. Het blad is effectief tegen bladluis, rupsen, wortelvlieg en ritnaalden. (koken en verdunnen) En van vlierhout kun je fluitjes maken.

Het opkweken tot fraai klein boompje is zo gepiept. Hoe te werk gaan: kies een rechtopgaande tak en laat deze opgroeien tot het punt waar de kroon zich mag vormen. Top de tak net boven twee knoppen en begeleidt de scheuten die zich komende zomer gaan vormen. De boom bloeit niet op de éénjarige takken, maar zal in het tweede jaar al prachtig bloeien. Nog een voordeel is dat de vlier niet zo oud wordt; handig in onze wegwerpmaatschappij. Opkweken kan simpel met zaailingen uit je de (buur)tuin. Na zo’n jaar of 6 is de vlier al aardig knoestig geworden en heb je een karakteristieke boom in je tuin. De laatste jaren zijn er prachtige nieuwe vliersoorten gekweekt; met bont of donderrood/bruin blad. Ze zijn prachtig. www.arborealis.nl heeft een grote collectie.


Attendering op nieuwe blogs

Wilt u automatisch een mailtje krijgen als Marjan Sorgdrager weer een nieuwe blog heeft geschreven?
Vul dan hieronder uw naam en e-mailadres in.
Naam:
E-mail: